Connect with us

Vrei să adopți un raton? Uite câteva sfaturi despre îngrijirea și creșterea lui

ADELINA

Vrei să adopți un raton? Uite câteva sfaturi despre îngrijirea și creșterea lui

Hey, prieteni,

În urma mesajelor primite pe Facebook și Instagram, am decis că cel mai potrivit ar fi să va scriu un articol în cadrul revistei Edamagazine pe care să-l recitiți ori de câte ori aveţi nevoie de informaţii referitoare la creşterea unui raton.
Desigur, adoptarea unui astfel de animal de companie nu este la îndemâna oricui dar, în calitate de deţinător a acestui animal, va aduc la cunoştinţă atât avantajele cât şi riscurile la care vă supuneţi odată cu luarea acestuia în custodie.
Primordial vreau să va spun că ratonii nu trăiesc în România, ţara lor de origine fiind America de Nord însă, începând cu secolul XX au apărut şi în Europa, din păcate în crescătoriile pentru blană.

Ei trăiesc printre oameni, mai ales în Chicago unde sunt des întâlniţi, ce-i drept, în preajma pubelelor cu gunoi unde îşi caută hrană pentru a supravieţui.

Cei născuţi şi crescuţi în sălbăticie au un grad mai ridicat de agresivitate, ei reuşind chiar să omoare un câine de talie mare spre exemplu.

Nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu cei care sunt adoptaţi de oameni. Se obişnuiesc foarte repede cu obiceiurile umane şi devin animale de companie extrem de iubitoare şi docile.

Am adoptat-o pe Cindy în urmă cu 2 luni de la cineva care nu mai reuşea să-i facă faţă, alegând să o ofere spre adopţie unor oameni care să-i poată dedica mai mult timp şi atenţie.

Este într-adevăr un animal special, cu nevoi aparte. Vă recomand, în cazul în care vă doriţi un astfel de animal, să nu-l asemănaţi cu un câine sau pisică. Este întru totul diferit – de la modul de a se juca, până la tratamentul de îngrijire.

Datorită acestor aspecte mă simt datoare să va povestesc puţin despre această specie.
Primesc sute de mesaje pe zi în care îmi adresaţi multe întrebări despre Cindy(raccoon) cu încheierea “Şi eu îmi doresc unul”.
Ei bine, dacă chiar îţi doreşti un raton e musai să ştii că-ţi va ocupa 80% din timpul liber, iar confortul tău nu va mai fi același ca până acum.

Practic este un copil năzdrăvan cu blană, care vrea atenţie non-stop iar, dacă nu o primeşte, începe să strice prin casă – în special noaptea.
Este drept să facă asta, doar este un animal nocturn. Când tu vei vrea să dormi, el va vrea să se joace şi invers. Sunt foarte puţine momente în care te vei sincroniza cu el ca şi dorinţe.
Cindy are 6 luni și este foarte curioasă. Cotrobăie prin sertare, fură şi ascunde bijuterii, ochelari, șosete şi alte astfel de obiecte.

Vrea să verifice fiecare pungă şi cotlon din casă, să fie pusă la curent cu tot ce mişcă.

Nu există masă fără Cindy. Ratonii nu au senzaţie de saţietate decât foarte rar. Sunt predispuşi la obezitate. Ar mânca orice, oricând, oricât. Nu există limite. Sunt omnivori. Fructele şi legumele proaspete sunt preferatele lor. În special strugurii, morcovii, portocalele şi kiwi.
Ca şi bonus, iubește fulgii de porumb şi floricelele. Crontz-crontz toată ziua, dacă se poate.
Pentru a nu o transforma într-un munte de grăsime cu blană, i-am organizat mesele!

La ora 11:00 ia prima masă, urmată de gustări mici, după care cina este la ora 20:00. Este mai mult decât mulţumită.
De preferat este să nu atentezi la castronul ratonului cât timp este la masă… Fiind un animal gurmand, va crede că vrei să-i furi mâncarea şi te va capşa fără urmă de regret. Îţi spun din propria experienţă.

Lasă-i apă la dispoziţie. Dacă nu o bea, se bălăceşte în ea, lucru care îi place la nebunie.
Dacă ai urmărit filmările cu ratoni de pe internet, cu siguranţă ai avut impresia că îşi spală hrana sau o pisează. Ei bine, acest lucru nu e adevărat. Se spune că ratonii au în perniţele lăbuţelor, papile gustative şi le folosesc la fiecare masă pentru a-şi da seama de gustul alimentelor puse la dispoziţie.

Cât despre îngrijirea blăniței ei, pot să-ţi spun că este permisă spălarea cu şampon doar de 2 ori pe an, în restul timpului poţi folosi doar apă. Pentru distracţia animalului, pune-i în apă câteva rățuște pentru copii, mingii sau pur şi simplu plasticul care adăposteşte surpriza găsită în ouăle Kinder. Se vor distra copios atât ea, cât și cei prezenți în jur.

Obişnuiesc să îi pieptăn blana stufoasă la 2 zile, pentru a fi strălucitoare şi fină.
Ratonii nu au un miros urât. Deşi în sălbăticie trăiesc printre gunoaie, ei, ca şi animale, nu emană mirosuri deranjante.

Este un animăluţ îngrijit de propriile mânuţe, care zilnic au misiuni de dus la capăt.
Dacă ai noroc de un raton care să doarmă noaptea, atunci eşti un om fericit. Încearcă să-i faci programul după orarul tău. Aceste animale trăiesc 20 de ani în captivitate și 2-3 în sălbăticie. Deci, cu siguranţă nu-ţi doreşti 20 de ani lângă un raton care să-ţi facă nopţile albe.

De ce trăiesc doar 2-3 ani în sălbăticie?! Pentru că riscul ca ei să fie omorâţi de alte animale mai fioroase, poate chiar de oameni în cazuri extreme, este unul destul de ridicat. Sau, pur şi simplu nu găsesc hrana care să le asigure traiul şi mor de foame.

 

Cindy este un animal fericit, răsfăţat şi cu tot ce are nevoie pus la dispoziţie…
Nu recomand oamenilor care au copii să-şi ia ratoni. Ratonul poate fi foarte dulce cu copilul însă, în unele situaţii, poate fi destul de imprevizibil.
Ratonii NU pot fi dresaţi, ci doar educaţi, drept pentru care şi eu am apelat la serviciile unui expert în domeniu.

Când ratonul are chef să doarmă, nu te opune şi nu-l deranja cu nimic. O mişcare greşită şi te-ai ales cu semne de bună purtare.

ATENŢIE mare la vaccinuri.
Pe lângă vaccinurile uzuale pe care medicul veterinar le administrează oricărui pet (câine sau pisică) ratonii au nevoie şi de Antirabic. Chiar dacă sunt rare cazurile în România, e musai să i-l faci.

Dacă ai şi un alt animal de companie, bine ar fi să le oferi dragoste în acelaşi timp şi să nu faci discriminări. Şi câinii, dar şi ratonii sunt nişte animale posesive şi se pot ataca unii pe alţii, influenţaţi de simţul proprietăţii. Acordă-le timp şi ei vor lega o relaţie solidă de prietenie.

Cumpără-i oricât de multe jucării, pentru că altfel va ronţăi tot ce ai prin casă (mobilă, pantofi, canapele, covoare, etc.) însă dacă are jucăriile lui, te-ai salvat.

Nu te obosi să-i cumperi modele de pătuţuri flauşate, pufoase, colorate şi cu tot felul de zorzonele, pentru că ea tot unde se va simţi confortabil îşi va găsi locul de dormit. Spre exemplu, Cindy doarme pe pervaz în dormitor iar, spre dimineaţă, mai vine în pat şi se poziţionează în capul meu. După 20 de minute de masaj, tras de păr și gene, începe să toarcă şi adoarme uşor.

Nu îi pune prea multe bariere, pentru că ratonii reacţionează precum copiii. Unde le este interzis, acolo îşi doresc să ajungă. Arată-i că nu are ce face în locul respectiv şi distrage-i atenţia cu bobiţe de mâncare. Va fi încântată să-şi abandoneze scopul în favoarea a ceva delicios. Dacă nu ai inspiraţie într-ale gurii pentru micuţul animăluţ, îţi recomand mâncarea de dihor pe care o găseşti în pet shop.

Nu suspecta ratonul de incapacitate intelectuală. O să rămâi surprins când o să vezi cât de repede îţi descuie un lacăt sau îţi va arăta unde i-ai ascuns mâncarea. Sunt cele mai inteligente animale şi foarte greu de păcălit, aşa că nu-ţi prinde mintea cu strategii. Ţi le va desfiinţa în 5 secunde.

Pune-i în fiecare lună fiolă pentru purici, căpuşe şi păduchi (ca şi la câini). Îţi sugerez să întrebi veterinarul care fiolă îi este potrivită ratonului.

Și în rest…oferă-i multă dragoste şi afecţiune şi o să îţi mulţumească cum ştie el mai bine. Ratonii sunt animale extrem de iubitoare, iar compania unui raton te va face să-ţi doreşti o întreagă comunitate:))
Încearcă pe cât posibil să-l obișnuiești cu mulți oameni, scoate-l în parc, la restaurant, cheamă-ți prietenii la tine. Cu cât se va adapta mai bine mediului uman, cu atât va deveni mai maleabil și mai prietenos.

 

Sper că aceste informaţii ţi-au fost de folos!

Recomandarea mea este să vă gândiţi de 10 ori înainte de a adopta acest animal. E deplorabil să iei un animal şi să nu-ţi asumi riscurile şi modul de îngrijire, apoi să-l arunci în stradă sau mai ştiu eu pe la ce oameni care să-şi bată joc sau care sunt lipsiți de sentimente, să-l transforme într-o afacere.

Animalele de companie sunt o responsabilitate mare!!! Vă rog să o tratați ca atare!

Cu multă dragoste, Ade, Cindy şi Nobby ?♥️

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus