Connect with us

10 semne ale dezechilibrului hormonal pe care orice femeie deșteaptă trebuie să le știe

LIFESTYLE

10 semne ale dezechilibrului hormonal pe care orice femeie deșteaptă trebuie să le știe

Multe procese importante din corpul nostru sunt controlate de hormoni. Prin urmare, atunci când, dintr-un motiv oarecare, producția lor este perturbată, acest lucru afectează starea noastră de spirit, comportamentul, starea de sănătate și aspectul fizic. Iată care sunt principalele semne că te confrunți cu dezechilibrul hormonal!

1. Acnee

Acneea și punctele negre pot apărea datorită blocării porilor. Cu toate acestea, medicii avertizează că focarele acute de acnee sunt adesea asociate cu modificări hormonale în organism. De exemplu, un nivel scăzut de androgeni duce la acnee peste tot în organism. Acest lucru poate fi observat în anii de pubertate, când este foarte dificil să scapi de acnee.

2. Dureri de cap frecvente

Endocrinologii spun că, cauza durerilor de cap frecvente, în plus față de stres și oboseală, poate fi un nivel scăzut de estrogen. Estrogenul este un hormon feminin care este produs în ovare și controlează procesele metabolice din creier și măduva spinării. Prin urmare, lipsa sau excesul său poate fi cauza migrenei și starea proastă.

3. Insomnie frecventă

Insomnia este un semn alarmant, deoarece poate fi asociat cu o deficiență a hormonului progesteron. Specialiștii în somn spun că progesteronul este un relaxant natural. El calmează, pacifică și te face să adormi. Schimbarea nivelului său cel mai adesea cauzează insomnie.

Estrogenul și progesteronul scad brusc după ce dai naștere unui copil. Prin urmare, unele femei prezintă dificultăți de a adormi în această perioadă. În alte cazuri, acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

4. Transpirație

O transpirație ascuțită și febra sunt unul dintre semnele cele mai evidente că există ceva în neregulă cu echilibrul hormonal. Hormonii controlează temperatura corpului, astfel încât, odată cu un dezechilibru, pot apărea bufeuri de transpirație și febră.
După cum spun medicii, acest simptom este caracteristic înainte și după menopauză, când nivelul hormonilor este instabil. În viața obișnuită, acest simptom indică faptul că ceva este în neregulă cu corpul tău.

5. Oboseală constantă

Cu toții obosim din când în când, dar dacă vă simțiți obosiți constant, chiar și atunci când vă odihniți, ar putea fi un semn al dezechilibrului hormonal.
Medicii spun că oboseala cronică poate fi asociată cu o producție dezechilibrată a hormonilor tiroidieni.

6. O schimbare bruscă de greutate

Odată cu insuficiența hormonală, organismul poate câștiga în greutate indiferent de ce fel de mâncare mănânci sau dacă nu mănânci deloc. Lipsa sau excesul producției unor hormoni determină corpul nostru să stocheze rapid grăsimea și să-și piardă masa musculară.
De exemplu, nivelurile ridicate de estrogen, cortizol, insulină cu un nivel scăzut de testosteron pot duce la acumularea de grăsime pe stomac. Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni încetinește metabolismul, ceea ce duce și la o creștere a greutății corporale.

7. Căderea părului

Pierderea excesiva a parului poate fi cauzată de hormoni tiroidieni, insulină sau testosteron.
La femei, o cantitate excesivă de testosteron conduce la căderea rapidă a părului, întrucât foliculii de păr sunt distruși foarte rapid și ușor.

8. Probleme cu digestia

Sigur, mulți sunt familiarizați cu situația în care, din cauza unei emoții puternice ai senzația că începe să ți se răsucească stomacul. Un astfel de efect apare ca urmare a unei explozii hormonale într-un moment de stres.
Un studiu efectuat de Universitatea din Texas a arătat că microflora intestinală este puternic afectată de un nivel ridicat de estrogen. Alți cercetători au descoperit că nivelurile ridicate de hormoni ovarieni pot provoca convulsii și dureri abdominale.

9. Foamea necontrolată

Organismul nostru sintetizează un număr de hormoni care sunt responsabili de pofta de mâncare și de foame. Dezechilibrul acestor hormoni determină o dorință incontrolabilă de a mânca anumite alimente constant.

10. Uitarea

Uitarea constantă și lipsa capacității de concentrare pot fi cauzate de diferiți factori, precum dezechilibrele hormonale. În acest caz este vorba de estrogen și cortizol aflat la un nivel scăzut.
Studiile au arătat că o scădere a nivelului de estrogen poate determina uitarea, pierderea clarității gândurilor și apariția incapacității de a te concentra.

Continuați lectura
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus