Connect with us

Care este raportul dintre intimitate si iubire?

LA PSIHOLOG

Care este raportul dintre intimitate si iubire?

Experienta intimitatii este una dintre cele mai minunate aspecte ale unei relatii. Ea presupune conectarea autentica a celor doua suflete, fara masti si defense, ea permite sa fim cunoscuti exact asa cum suntem, precum si sa il cunoastem pe celalalt in profunzimea sa. Intimitatea inseamna incredere, acceptare, umor, comunicare, ascultare, atingere, tandrete, siguranta, pasiune, interdependenta, limite, intelegere, dezvaluirea vulnerabilitatilor, emotii, liniste, responsabilitate, diferente, a-l cunoaste pe celalalt in adancul sufletului sau.

Nevoia de intimitate este o nevoie umana fundamentala, specifica fiecarei fiinte umane, ce deriva din nevoia biologica fundamentala de contact, de apropiere fizica, de afiliere. Desi apare la noi toti, ea are totusi intensitati diferite la persoane diferite sau chiar la aceeasi persoana pe parcursul vieti sale. Abilitatea de a intra in relatii intime si de a le trai intr-o maniera multumitoare, difera de la o persoana la alta, in functie de factori care tin de istoria personala a fiecarui individ, de modul in care a experimentat intimitatea in mediul sau, de-a lungul timpului.

Intimitatea este baza afectiva a unei relatii, constituita din emotii de acceptare, de valorizare reciproca, de tandrete, care insoteste interactiunea dintre parteneri, este un proces dinamic, intre doua persoane care isi impart sentimentele, gandurile si actiunile, care se apropie de ceea ce au ele mai profund, bazandu-se pe incredere si respect mutual, astfel incat fiecare partener se simte in siguranta si poate sa isi impartaseasca cele mai profunde sentimente si ganduri, fara frica de a fi judecat, evaluat, ridiculizat, este o relatie privilegiata, apropiata, familiara, afectuoasa, ce implica o buna cunoastere si o intelegere profunda a celuilalt.

Iubirea si intimitatea sunt aspecte psihologice diferite, iar diferentele dintre ele pot fi sintetizate astfel:

  • Iubirea este o atitudine individuala, pe cand intimitatea presupune o legatura emotionala;
  • Iubirea poate fi unidirectionala sau reciproca, pe cand intimitatea nu apare decat ca urmare a deschiderii mutuale a doua persoane, una fata de cealalta;
  • Iubirea poate uneori sa sporeasca in urma respingerii de catre persoana iubita, pe cand intimitatea se naste si se dezvolta in urma acceptarii reciproce a doua persoane, ea nu

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus